Padurea Baneasa
Harta traseu: http://www.bikemap.net/en/route/1963401-riders-club-padurea-baneasa-2013/
Padurea Baneasa este una dintre cele mai accesibile zone pentru iesirile in natura cu bicicleta din Bucuresti si imprejurimi. Aici pot fi gasite o multitudine de trasee, in general fara un grad de dificultare ridicat. Traseul propus pentru aceasta zona este unul de 17 km ce imbina liniile lungi si late din inima padurii cu single track-urile de la marginea sa. Este un traseu foarte usor, dar pe care se pot invata diferite tehnici de abordare a virajelor stranse la viteza ridicata cat si tehnici de control al bicicletei in diferite ipostaze (derapaje, franari agresive, franari pe viraje). Pe acest traseu s-au organizat numeroase concursuri fiind un traseu cu grad redus de dificultate, fara radacini, ce permite accesul atat celor care sunt incepatori cat si celor care au o experienta ridicata.
Padurea Cernica
Harta traseu: http://www.bikemap.net/en/route/2028028-riders-club-cernica-2/
Padurea Pantelimon/Cernica ofera o iesire perfecta in natura, la doar cativa kilometri de Bucuresti, dispunand de o varietate bogata de poteci cu grad de dificultate care alterneaza de la usor la mediu. Traseul propus pentru aceasta padure masoara 28 de kilometri si are cateva privelisti minunate, mai ales cele de pe marginea lacului Branesti. Acesta imbina portiunile de drum cu single-trackurile tehnice fiind un traseu ce poate fi abordat atat de incepatori, cat si de avansati. Si in aceasta zona pot fi gasite o multime de trasee in afara de cel propus de noi, in functie de pregatirea riderului. In aceasta padure pot fi invatate sau aprofundate tehnici de abordare a unor urcarii sau coborarii de diferite inclinatii, dar si tehnici de abodare a single-trackurilor tehnice sau a drumurilor late “de fuga” cu diferenta mica de nivel.
Padurea Comana
Harta traseu: http://www.bikemap.net/en/route/2341294-comana-park-trophy/
Una din cele mai cautate zone pentru antrenamente si pentru cursele de ciclism este Parcul Natural Comana, parc ce include o suprafata de cca. 25 000 ha brazdata de drumuri si poteci. In ceea ce priveste trasele din aceasta zona putem spune ca este una din cele mai bogate din apropierea capitalei. Dupa gradul lor de dificultate, acestea oscileaza de la usor la dificil . Unul din traseele propuse pentru aceasta locatie masoara 19 km de drumuri forestiere si single track-uri de dificultate medie. In functie de nivelul de pregatire al riderului si de alegerea traseului aici se pot invata sau aprofunda sariturile, franarea in diferite ipostaze, tehnici de urcare sau coborare, tehnici de abordare a radacinilor sau zonelor noroioase.
Padurea Caldarusani
Harta traseu: http://www.bikemap.net/en/route/2441892-caldarusani/
Padure aflata la doar 35 de Km de Bucuresti, in apropierea localitatii Sitaru, comuna Gradistea, ofera celor ce ii trec “pragul’’ un mare labirint de drumuri forestiere dar si o serie de single track-uri destul de tehnice pe malul lacului. Se pot aborda mai multe variante, dar in aceasta zona noi propunem un traseu cu o lungime de aproximativ 23 km ce va traversa paduri si pajisti pe malul a doua lacuri. In functie de zonele abordate, traseul oscileaza de la usor la mediu, aici avand posibilitatea de a invata sau de a dezvolta tehnici de control al bicicletei pe single track-uri brazdate de radacini sau in contrapanta.
Padurea Moara Vlasiei
Harta traseu: http://www.bikemap.net/en/route/2830101-haiduci-si-domnite-traseu-standard/
Padurea Surlari se afla la o distanta de aproximativ 30 km de Bucuresti, la marginea localitatii Moara Vlasiei. Este o zona mai putin cunoscuta de comunitatea ciclistilor, dar care ne pune la dispozitie o serie de drumuri forestiere si cateva single track-uri interesante. Traseul desenat in aceasta locatie masoara 33 km, fiind un traseu destul de usor, realizat in mare parte pe drumuri forestiere late, care nu traverseaza zone tehnice sau cu prea mult noroi. Intrucat e un itinerariu de dificultate redusa, nu pot fi exersate foarte multe maniere de actiune, dar se pot invata diferite tehnici de abordare a virajelor stranse la viteza ridicata ori tehnici de control al bicicletei in diferite ipostaze(derapaje, franari agresive, franari pe viraje).
Parcul Tineretului
Harta traseu: http://www.bikemap.net/ro/route/2807410-daimon-xco-cup/
Parcul Tineretului este o locatie ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este foarte cunoscut datorita asezarii lui si a concursurilor realizate aici. Dupa parerea mea, pe traseele intalnite in acest parc pot fi invatate sau aprofundate majoritatea tehnicilor intalnite in MTB. Datorita varietatii potecilor, aici pot invata sau aprofunda atat incepatorii cat si avansatii. Pe traseele propuse de acest parc se pot aborda tehnici de control al bicicletei pe diferite tipuri de sol, tehnicide urcare sau coborare pe inclinatii mari sau mici dar si tehnici de sarituri de pe sau peste anumite obstacole.
Parcul Carol
Harta traseu: http://www.bikemap.net/ro/route/2202474-xco-parcul-carol/
Ca si Parcul Tineretului, Carol este, de asemenea, o destinatie uzuala pentru ciclistii din capitala, fiind favorizat de o asezare centrala dar si de un relief cel putin la fel de variat. Cu riscul de a ma repeta si aici imi mentin parerea ca pe traseele intalnite in acest parc pot fi invatate sau aprofundate majoritatea tehnicilor intalnite in MTB, fiind o destinatie pretabila atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Principala diferenta intalnita aici in raport cu Parcul Tineretului, este aceea ca pot fi abordate urcari mai lungi si cateva portiuni mai tehnice.
Sedinte la munte (Campulung Muscel):
http://www.bikemap.net/en/route/2665540-traseu-lung-trofeul-muscelului-2014/
http://www.bikemap.net/en/route/2151753-tura-lunga-c-lung/
– Ciocanu
– Matau
– Stramtu
– Iezer
Campulung Muscel, un oras de munte de la poalele Masivului Iezer-Papusa, este situat la doar ~ 150 km de Bucuresti. Datorita asezarii sale, este impanzit de zeci de trasee pretabile pentru montainbike ce variaza de la usor la foarte greu. In functie de abilitatile si pregatirea riderului aici se pot aborda de la trasee foarte usoare, la trasee foarte tehnice. Pe cararile de la Campulung se pot invata sau aprofunda toate tehnicile cunoscute MTB-ului, de la controlul bicicletei pe noroi, ace de brad, piatra, pana la sarituri complexe peste obstacole naturale sau amenajate.